BRD-Groupe Societe Generale S.A., aflata printre bancile pagubite in dosarul fraudei de 85 mil. euro, a precizat vineri ca, prin mecanismele proprii de control intern, a descoperit cu cateva luni in urma diferite scheme de finantare ilegala, care au avut loc in trecut. Banca a sesizat organele penale si s-a constituit parte civila.
“Prejudiciile produse bancii au fost acoperite cu provizioane conform standardelor contabile internationale si se reflecta in situatiile financiare publicate in mod regulat de banca. Cuantumul prejudiciului nu aduce in niciun caz atingere soliditatii si stabilitatii BRD”, se arata intr-un comunicat publicat vineri.
Conform oficialilor institutiei, BRD colaboreaza in mod activ si transparent cu organele de ancheta, in cadrul tuturor investigatiilor care au fost si sunt intreprinse.
“In acelasi timp, s-au luat masuri interne care vizeaza atat intarirea sistemelor de control, cat si sanctionarea, inclusiv cu incetarea raporturilor de munca, a acelor salariati care nu au respectat normele si procedurile interne”, se mai arata in comunicat.
Procurorii au facut joi mai multe perchezitii in Bucuresti si trei judete, ce au vizat o grupare coordonata de persoane influente din mediul de afaceri din Capitala care ar fi luat ilegal credite de la BRD si Volksbank pentru 35 de firme cu sprijinul a sapte directori ai bancilor, prejudiul fiind de 85 milioane de euro.
Lucian Cojocaru, fost director BRD si in prezent vicepresedinte Volksbank, sefi ai sucursalelor BRD Unirii si Dorobanti si responsabili ATE Bank sunt cercetati de DIICOT in cazul fraudelor, capii afacerii fiind Marius Locic si fratii Crestin, au declarat pentru Mediafax surse judiciare.
Vineri, Procurorii DIICOT au emis ordonante de retinere pe numele a 20 de persoane in dosarul fraudelor bancare, printre acestea aflandu-s