La Iaşi, PSD şi PNL se află în cea mai bună situaţie din ultimii 15 de ani. Cele două partide au primăria Iaşi, au şefia Consiliului Judeţean, majorităţi consistente (două-treimi chiar!) şi în CL şi în CJ, plus senatori şi deputaţi în toate colegiile judeţului. Rezultatul USL la parlamentare este fără îndoială unul strălucitor.
PSD şi PNL au luat împreună 17 Oscaruri din 17 posibile. N-a contat candidatul, ci doar sigla. A pierdut Crăciunescu lamentabil în vară la Paşcani? Nu-i nimic, la Iaşi, pe CUG este minunat. La fel de buni sunt Doboş în Nicolina sau Emacu pe Copou.
Oricine ar fi candidat pe listele USL ar fi ieşit parlamentar. S-a văzut şi în cazul Mihaelei Popa, care în luna mai a trecut de la PDL la PNL. Presupunând că Oajdea, Oprea sau Spînu, spre exemplu, ar fi trecut la USL cu doar o zi înainte de alegeri, toţi şi-ar fi câştigat colegiile. Cu peste 55 la sută.
Ieşenii au pedepsit exemplar PDL-ul pentru greşelile guvernării. Valul a făcut curăţenie în întreaga ţară. În 25 de judeţe, USL a câştigat toate colegiile. Uluitor rezultat! N-a existat vot uninominal, ci a fost vot politic. S-a optat pentru siglă, fără a mai citi şi numele candidaţilor de pe buletinul de vot.
Mai e o schimbare importantă faţă de mandatul trecut. Dacă PSD şi PNL au stat prost la capitolul parlamentari în municipiul Iaşi, ba chiar la un moment dat nu mai aveau nici un parlamentar, de această dată, cele două partide au tot. Anghel Stanciu, Vasile Mocanu sau Neculai Răţoi n-aveau motive să iasă la bătaie în Iaşi. Erau deputaţi de Hârlău, Tg. Frumos sau Paşcani, nu de Tătăraşi sau Dacia.
În municipiul Iaşi, USL are acum şapte parlamentari, doi senatori şi cinci deputaţi. Şi o răspundere uriaşă. Crăciunescu, Doboş, Cristina Nichita, Iacoban, Emacu, Popa şi Burlea nu vor mai putea sta ascunşi după Gheorghe Nichita sau Cristian Adomniţei, cum s-a întâmplat în c