Cei peste 300 de asiguraţi din judeţul Arad, implicaţi în proiectul pilot al introducerii cardului naţional de sănătate, au intrat zilele trecute în posesia acestuia. „Cardurile au ajuns la 20 de medici de familie din judeţul nostru, care l-au împărţit la câte 16 asiguraţi. După ce faza de testare va fi încheiată cardurile vor fi împărţite întregii populaţii, cel mai probabil acest lucru urmând să fie realizat din luna martie a anului viitor. Nu se ştie deocamdată cum se va face acest lucru. Este posibil ca medicii de familie să îl împartă sau fiecare persoană să îl ridice, personal, de la Casa de Asigurări de Sănătate. Cu acest card, medicul va putea să vadă întreaga istorie medicală a pacientului. Practic, va putea vedea toate bolile pe care le-a suferit bolnavul, tratamentele pe care le-a luat de-a lungul vremii, vaccinările etc. Farmaciile vor putea vedea reţetele care au fost prescrise de medici, iar laboratoarele analizele“, a declarat dr. Adrian Dărăbanţiu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Arad.
Totodată, cardul trebuie să aibă înscrise pe faţă şi pe verso o serie de date: numele şi prenumele asiguratului, codul de asigurat, numărul şi data expirării cardului etc. Pe cip vor fi înregistrate datele personale (nume, CNP, etc) şi cele clinice ale asiguratului: grupa sanguină, Rh, status donator organe, diagnostice medicale cu risc vital, bolile cronice de care suferă asiguratul, numele medicului de familie etc.
Conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate susţine că cardul naţional de sănătate este în grafic şi se speră ca până la sfârşitul anului, proiectul să fie implementat la nivelul judeţului Arad.
Construcţia sistemului informatic necesar implementării cardului de sănătate trebuia să înceapă iniţial în cursul lunilor iulie-august ale anului 2011, iar în februarie 2012 să înceapă distribuirea cardului. Costul citi