Preţurile alimentelor din pieţele tulcene aproape s-au dublat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar reprezentanţii Administraţiei Pieţelor nu pot garanta că acestea vor rămâne neschimbate până săptămâna viitoare.
Astfel, scumpiri mari s-au înregistrat la ouă, carne, brânză dar şi cartofi: „Din păcate, veştile nu sunt foarte bune pentru că s-au constat majorări mari la aproape toate produsele faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. De exemplu, la ouă, produs la care se constată cea mai mare majorare de preţ, dacă în 2011 era între 0,8 şi 1 leu, acum costă între 1,3 lei şi 1,5 lei, şi aici mă refer la preţurile practicate de producători. La agenţii economici au crescut de la 0,5 la 0,75, deci majorarea este de 50 – 60%.
La carne, la toate sortimentele, se constată o majorare de preţ. Astfel, carnea de porc, os, costa în decembrie 2011 între 13,5 şi 14,5, iar acum este între 17 şi 18 lei, deci vorbim de o majorare de 24-26%. Şi la celelalte sortimente din carne de porc, ceafă, muşchi sau carnea fără os, majorarea de preţ este între 16 şi 18%, respectiv preţuri mai mari la carnea de calitate superioară, ceafă, muşchi, adică de la 17-18 lei în 2011, la 21 lei în 2012. Am discutat şi cu agenţii economici care comercializează carne şi îmi spuneau că de ieri până astăzi a fost o majorare de un leu pe kilogram, preţ de achiziţie. I-am întrebat dacă vor creşte şi în continuare preţurile şi au spus că majorarea va fi în funcţie de preţul de achiziţie pentru că în funcţie de lucrul acesta se stabileşte şi preţul de vânzare”, a precizat Rodica Pascale, director adjunct al Administraţiei Pieţelor Tulcea.
Majorări de preţuri sunt şi la produsele lactate, cu excepţia laptelui, care costă 3 lei pe litru. Astfel, brânza de oi s-a majorat faţă de anul trecut în aceeaşi perioadă cu 10%, telemeaua de vaci şi brânza proaspătă cu 11%. Şi cartofii se vând dubl