Poporul s-a pronunţat şi, cum democraţia nu poate fi pusă-n discuţie, nu mai e nimic de spus în privinţa validităţii ultimelor alegeri. Căci aplicarea democraţiei e mai preţioasă decât rezultatele punctuale, uneori paradoxale, la care această aplicare duce. Sursa: VLAD STĂNESCU
Păcălită sau nepăcălită, manipulată sau nemanipulată, educată sau needucată, matură sau imatură politic, deşteaptă sau stupidă, majoritatea societăţii româneşti care a votat a decis clar, fără ambiguităţi. Cei care n-au votat n-au jucat jocul politic şi nu pot fi luaţi în calcul.
Înainte de a ne-ntreba de ce vrea poporul o guvernare de stânga, ar fi bine să vedem mai întâi de ce el nu a mai vrut „regimul Băsescu”, adică guvernarea de centru-dreapta de până acum, căci votul a fost, evident, în primul rând negativ.
Mai întâi, de ce nu-l mai vrea pe Traian Băsescu însuşi. Motivaţia e complexă şi eu nu sunt sociolog. Constat însă că aceiaşi oameni care-l adulau pe Băsescu acum doar trei ani, când preşedintele încă făcea băi de mulţime, s-au întors acum împotriva lui cu o ferocitate la fel de mare ca iubirea de altădată. Greu de spus care-a fost punctul de cotitură. Dar e semnificativ că Boc, cel care a fost direct răspunzător pentru aplicarea durelor măsuri de austeritate, nu e urât de oameni deloc, de fapt a dispărut din peisaj ca şi când n-ar fi fost. Măcar ca instrument al lui Băsescu şi tot ar fi trebuit să împartă cu el ceva din ura populară. Aşa încât probabil că măsurile de austeritate anunţate de Băsescu sunt departe de a da seamă de tot fenomenul.
Băsescu a căzut şi pentru că a condamnat comunismul şi a deschis dosarele Securităţii, făcându- şi astfel duşmani extrem de puternici. Atacurile continue, din ultimii doi ani, ale Antenelor împotriva celui care l-a deconspirat pe Dan Voiculescu ca fost colaborator al Securităţii, au avut, cred eu, o pondere chiar mai mare în