Statisticile legate de cititul cărţilor sunt dramatice, măcar în ceea ce-i priveşte pe români. Institutul Român de Studii Sociale (IRSS) a transmis, în luna octombrie, că peste jumătate dintre români nu au citit nici măcar o carte în 2012. Nu-i putem chestiona pe toţi, dar putem întreba câţiva craioveni pe care îi întâlnim, zi de zi, pe stradă.
Chiar dacă frigul intră repede în oase pe vremea asta, lumea nu poate să renunţe la o plimbare prin oraş, fie la cumpărături, fie de plăcere. Doar ninge ca-n poveşti! Am întâlnit şi noi câţiva astfel de drumeţi - am aflat apoi, cititori - care au acceptat să ne răspundă la două scurte întrebări: care e ultima carte citită şi când s-a întâmplat asta. Un domn cu glugă pe cap, înalt şi suplu, mergea către English Park. Şi-a luat un pic de timp de gândire şi ne-a mărturisit că, în vară, s-a bucurat de paginile unei cărţi de Umberto Eco, „Cimitirul din Praga“. Ne-a rugat să nu-i facem poză, iar noi ne-am conformat şi-am plecat să căutăm alţi iubitori de lectură.
Psihanaliză, Făt-Frumos şi teza de doctorat
Trecând prin Piaţa „Mihai Viteazul“, am observat un domn mai în vârstă ce mergea agale, dar care ne-a răspuns cu o rapiditate uimitoare: „O carte de specialitate, «Tendinţele în psihanaliză» de Karen Horney, acuma, zilele astea“. I-am zâmbit şi am mers mai departe. Pe lângă chioşcurile târgului de Crăciun, o tânără de 13-14 ani aranja ceva în nişte plase: „«Făt-Frumos din Lacrimă», acum trei luni“. Alte două fete se despărţeau de colegele de clasă. Una dintre ele ne-a spus că a avut, pentru la şcoală, „Moara cu noroc“ de Ioan Slavici. E în clasa a noua şi doar ce a terminat-o de citit săptămâna trecută.
Răspunsul cel mai impresionant a venit, însă, de la o doamnă care ne-a cam lăsat cu gura căscată. Înfofolită bine, nu a dat vreun nume de carte şi, după răspunsul ei, nici n-am îndrăznit să in