Miniştrii de finanţe din UE au ajuns ieri la o înţelegere pentru a acorda Băncii Centrale Europene (BCE) puterea de a supraveghea băncile din zona euro, deschizând astfel drumul spre uniunea bancară, cel mai amplu proiect de integrare economică de la crearea monedei unice.
Noul sistem de supraveghere va deveni operaţional în martie 2014 şi va acoperi în primă fază în jur de 200 de bănci. Implementarea ar putea fi amânată dacă BCE are nevoie de mai mult timp pentru a se pregăti. După trei ani de politică anticriză fragmentată, uniunea bancară ar fi piatra de temelie pentru o integrare economică europeană mai profundă şi prima încercare a blocului comunitar de a răspunde pe o singură voce băncilor cu probleme, care în ultimii ani au împins în colaps state membre precum Irlanda şi Spania, scrie Thomson Reuters.
Vestea a fost primită pozitiv pe pieţele financiare din statele îndatorate ale zonei euro. Spania şi Italia au obţinut randamente mai bune decât acum câteva luni la vânzarea unor obligaţiuni pe trei ani, indicele IBEX al bursei de la Madrid a crescut cu 0,5% în deschidere, iar FTSE MIB al pieţei din Roma a crescut cu 0,3%. În schimb, investitorii de pe bursele statelor nordice nu au fost la fel încântaţi, indicele DAX de la Frankfurt scăzând cu 0,54%, iar cel londonez FTSE 100 cu 0,2%, probabil temându-se că relaţia mai strânsă dintre sistemele financiare europene ar putea rezulta în facturi mai mari de plătit la salvarea economică a ţărilor problematice.
Următorul pas spre uniunea bancară ar urma să fie o agenţie care să aibă puterea de a închide băncile identificate de BCE ca fiind falimentare. Pentru a suporta costurile unei asemenea operaţiuni, agenţia ar trebui să fie susţinută de un fond care să ofere finanţare de urgenţă, însă Germania nu doreşte să plătească preţul închiderii unei bănci spaniole, de exemplu, a