Se discută aprins zilele acestea pe tema indexării taxelor şi impozitelor locale. Primul ministru Victor Ponta a anunţat că Guvernul are în lucru o Hotărâre de Guvern promovată în timpul mandatului de premier al lui Mihai Răzvan Ungureanu, conform căreia autorităţile locale „au dreptul să actualizeze taxele locale cu inflaţia".
„Taxele locale nu au mai crescut de 3 ani. Autorităţile locale, dacă vor să le mărească, bine, dacă vor să le scadă au dreptul să le scadă cu 4%, pentru că marja este plus/minus 20%", a precizat premierul.
Primarii din judeţ susţin că este timpul ca impozitele şi taxele să fie indexate. Iată şi explicaţiile acestora:
La Techirghiol, se ia în calcul o indexare de 10-12%
Primarul de la Techirghiol, Adrian Stan, vorbeşte de o posibilă majorare a taxelor şi impozitelor cu 10-12%. „În primul rând, aştept să văd cum sună Hotărârea de Guvern şi dacă textul legislativ lasă la latitudinea Consiliului Local această indexare şi cu cât. Noi, în şedinţa anterioară, am luat hotărârea să nu mărim aceste taxe şi impozite, dar dacă este vorba doar de o indexare cu rata de inflaţiei şi ţinând cont că de 3 ani de zile nu am mai făcut această indexare, o vom aplica şi noi. Eu sper să o putem face în jur de 10 maxim 12%", a explicat Adrian Stan. Şeful autorităţii locale susţine că în momentul indexărilor s-a observat o scădere a colectărilor, însă dat fiind că va fi vorba de o majorare rezonabilă, primarul de la Techirghiol speră să nu se confrunte cu probleme. „Sper să nu fie probleme, iar rata de absorbţie să se păstreze. Oricum, în ultimii ani, aceasta a fost micşorată, încasările din taxe şi impozite fiind în jur de 65%", a menţionat Adrian Stan.
Brăiloiu vorbeşte de o mărire cu 10%
Primarul de la Eforie, Ovidiu Brăiloiu, este la rândul lui de părere că taxele şi impozitele trebuie indexate cu inflaţia. „La această dată,