Scris de Călin Corpaş - Europarlamentarul Tokes Laszlo continuă să se preocupe de problema Roşia Montană. Biroul de presă al lui Tokes a dat publicităţii răspunsul oferit de comisarul european de mediu, Janez Potocnik, la o scrisoare adresată de Tokes în cursul lunii octombrie.
Din păcate pentru îngrijorarea fostului episcop reformat, dar şi pentru cei ce se opun proiectului cianuristic din Apuseni, răspunsurile oferite de Potocnik nu sunt de natură să ofere asigurări.
Tokés László îi amintise comisarului că în urmă cu doi ani şi jumătate Parlamentul European a adoptat cu o majoritate covârşitoare interzicerea mineritului cu tehnologii bazate pe cianură în statele membre UE – pentru că mineritul care se bazează pe cianuri nu poate fi niciodată „sigur”. Doar că acel act adoptat de PE nu a mai fost îmbrăţişat ulterior şi de Comisia Europeană. În scrisoarea adresată lui Potocnik, Tokes a amintit de catastrofa din 2000, „când râul Tisa a fost poluat cu 100,000 de tone de cianuri, provenite de la mina de aur din Baia Mare, mină care avea toate avizele necesare, aşadar era «sigură»”. „Eurodeputatul ardelean a mai atras atenţia că deschiderea giganticei mine de la Roşia Montană, ameninţă cu distrugeri asemănătoare, însă de o gravitate mult mai mare şi l-a informat pe comisar că la Certej, aproape de municipiul hunedorean Deva, în Munţii Metaliferi, se dezvoltă o ameninţare asemănătoare asupra mediului”, aminteşte biroul de presă al lui Tokes.
În scrisoare, Tőkés László l-a întrebat pe comisar dacă a fost informat sau nu despre mina de la Certej, dacă va ancheta respectarea directivelor europene privind apa şi deşeurile menajere, dacă va lua în considerare un document adoptat de ţările din Grupul de la Vişegrad (Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia) şi „dacă pot conta locuitorii Uniunii că membrii Comisiei Europene vor ţine cont de dreptul lor fundamental la un