Traian Băsescu a declarat, de la Bruxelles, că România va avea un deficit sub 3%. Preşedintele a susţinut, totodată, că la Consiliul European s-a stabilit ca BCE-ul să supravegheze direct marile bănci. În România, băncile mai mici vor fi supravegheate de către BNR.
DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI:
Consiliul care tocmai s-a încheiat a avut trei teme principale: politica economică, constatarea deciziei privind supravegherea bancară, al doilea subiect strategia de apărare şi al treilea subiect Siria.
Câteva mesaje care se desprind din concluzii: Primul şi cel mai important mesaj este că trebuie consolidată uniunea monetară.
Un alt mesaj este că politicile Uniunii trebuie axate pe creşterea economică.
Un alt mesaj este legat de disciplina bugetară: Numai politici bugetare solide sunt favorabile creşterii economice, şi acest lucru subliniază ceea ce spuneam mai devreme despre investiţii.
S-a revenit asupra unui mesaj important, care este legat de faptul că sunt state, ca de exemplu România, care au aplicat politici extrem de ferme pentru restabilirea parametrilor macroeconomici.
România va avea un deficit sub 3%.
Urgenţa majoră este finalizarea pactului pentru o puternică guvernanţă economică: aici ştiţi că avem six pack-ul şi trebuie pus în aplicare two-pack-ul, care vizează normele necesare sistemului bancar.
BCE-ul va supraveghea direct marile bănci, băncile care pot duce la prăbuşirea sistemului bancar.
Băncile mai mici vor fi supravegheate în România de către BNR.
Colegiuitorii trebuie să realizeze rapid directiva cu privire la modul de redresare a băncilor. Sistemul are nevoie de legislaţie proprie, până în iunie 2013 Parlamentul Uniunii trebuie să asigure această legislaţie.