Nimeni nu înţelege sistemul ăsta de vot, care duce, iată!, în Parlament, încă aproape o sută de parlamentari. Nici un alegător care a fost la vot nu vrea să accepte că un candidat plasat pe locul al doilea, al treilea sau chiar al patrulea, cu un număr infim de voturi, poate reprezenta un colegiu. În Prahova, s-a întâmplat ceva foarte interesant. Pentru a nu pica la redistribuirea naţională, Roberta Anastase avea nevoie de un scor bun al ARD, cu care să obţină trei mandate. A reuşit la mustaţă, existând însă destule suspiciuni că scorul a fost mărit artificial, de luni până marţi. Explicăm, argumentăm, că de-aia ne iubeşte Roberta Anastase!
Județul Prahova a ajuns la 22 de parlamentari, deși trebuia să aibă doar 17. Asta este prima și cea mai gravă încălcare a Constituției României, care spune clar, la articolul 63, punctul 3: ”Numărul deputaţilor şi al senatorilor se stabileşte prin legea electorală, în raport cu populaţia ţării”. Vi se pare că legea electorală stabilește numărul parlamentarilor? Dacă aceștia pot fi 470 la fel de bine cum pot fi 580, nu cumva este încălcată flagrant Constituția? Nu cumva numărul de parlamentari ar trebui să fie predictibil, măcar, înainte de scrutin?
Duminică seară, în Prahova, ARD avea, potrivit numărătorii paralele a USL (care s-a potrivit perfect cu scorurile înregistrate la BEJ), un procent de 24,8% din voturile valabil exprimate. Ei bine, marți pe la prânz, când s-au anunțat rezultatele, ARD avea 25,6, adică 77.135 de voturi, din totalul de 300.555 valabil exprimate. Ca să înțelegeți ce-nseamnă asta, trebuie să fiți puțin atenți la mecanismul ăsta blestemat al votului uninominal. Într-o primă fază, se acordă colegiile care au fost închise, adică cele în care candidații plasați pe prima poziție au obținut peste 50% dintre voturile alegătorilor. În Prahova, au fost 10. Apoi, au fost desemnați câștigători candidații