Astăzi, RFI România difuzează un nou reportaj din seria „Mărturii despre lume”, un proiect realizat de RFI, France 24 şi Good Planet, cu sprijinul Comisiei Europene. Reportaje despre probleme de mediu, sănătate şi educaţie.
Reportajul de astăzi, despre cât de poluată e Republica Kosovo, face parte din proiectul „Temoins du Monde”, care include 30 de reportaje din 10 ţări învecinate României sau aproape de aceasta – Albania, Kosovo, Muntenegru, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Armenia, Azerbaidjan, Bosnia, Georgia, Moldova şi Ucraina. ASCULTAŢI VARIANTA AUDIO: Un documentar de Cătălin Lenţa
Astăzi vorbim despre fumul gros care acoperă mai tot timpul capitala Priştina şi satele din jur. Şi despre problemele grave de sănătate pe care le provoacă. Fumul vine de la centralele care ard cărbune pentru a produce electricitate. Iar fumul respectiv l-am văzut cu mulţi kilometri înainte de a ajunge în Priştina, practic aproape după ce am trecut graniţa din Macedonia în Kosovo. E un nor gălbui murdar care acoperă o bună parte din cer. Şi care, am constatat puţin mai târziu, nici nu prea te lasă să respiri în voie. Mi s-a spus că altădată era şi mai rău, deşi pare greu de crezut. Era mai rău pentru că fumul era de câteva ori mai gros, mai ales când nu bătea vântul.
Acum s-au mai schimbat lucrurile pentru că a început comunitatea internaţională să ceară măsuri de protecţie a mediului. Aşa că, de voie, de nevoie, Kosovo a început să lupte împotriva poluării. Cu rezultate destul de modeste deocamdată. Iar asta se vede cam peste tot. Odată ce intri în Kosovo începi să vezi că nu e prea curat. Mizeria de pe lângă drumuri şi pe câmpuri e de câteva ori mai multă decât în România, de exemplu.
Cam toate gunoaiele se aruncă unde vrea fiecare, aşa că dacă ai coborât din maşină pe marginea şoselei, eşti obligat uneori să faci alpinism pe munţii de g