NASA intentioneaza sa zdrobeasca doua sonde spatiale de suprafata Lunii, luni, pentru a pune capat in stil mare unui an in care instrumentele gemene au incercat sa afle ce se afla sub suprafata satelitului.
Cele doua sonde gemene Gravity Recovery si Interior Laboratory (GRaIL) vor plonja sinucigas intr-un munte de langa polul nord al astrului, locatie special aleasa pentru a se evita ciocnirea de ramasitele rachetei Apollo, scrie Guardian.
Cele doua prabusiri, ce nu vor putea fi vazute de pe Pamant, vor avea loc la 20 de secunda distanta, la ora 22.28 GMT, luni, 17 decembrie.
"Vor fi cu totul distruse", a explicat managerul de proiect David Lehman, de la laboratorul NASA de propulsie reactiva din Pasadena, California.
Sondele au ramas aproape fara combustibil si se deplaseaza la 11 kilometri deasupra suprafetei lunare, urmand sa faca o ultima manevra vineri, cand isi inchid si instrumentele stiintifice, asteptand coliziunea.
Cele doua sonde au fiecare dimensiunea unei masini de spalat si zboara in formatiune in jurul Lunii de aproape un an, pentru a cartografia gravitatia astrului.
Hartile astfel rezultate dezvaluie ca satelitul Pamantului are o suprafata mai subtire si mai fracturata decat se credea pana acum, rezultat al impactului cu nenumarati asteroizi si comete, in urma cu miliarde de ani. Oamenii de stiinta incearca sa raspunda la intrebarea unde a ajuns apa care se afla la suprafata astrului. Se crede ca fracturile ofera o cale petru ca apa sa ajunga in interiorul corpului ceresc.
Oamenii de stiinta au descoperit ca unele fracturi subterane ale Lunii sunt pline cu lava, dovada ca astrul s-a marit in tineretea sa.
In plus, inginerii au acum o harta foarte detaliata ce ii va ajuta sa aleaga viitoarele zone de aterizare pentru expeditiile robotice si umane pe Luna. @N