Mişcarea radicală Hamas îşi serbează vineri 25 de ani de existenţă. Mai multe mii de palestinieni au manifestat joi seară la Napluz, în Cisiordania, o premieră în acest teritoriu de când organizaţia a preluat controlul în Fâşia Gaza, în 2007. Vineri sunt prevăzute ceremonii şi manifestaţii similare şi la Hebron, cel mai mare oraş din Cisiordania, ocazie cu care se vor lansa noi apeluri la unitate naţională, între Hamas şi Fatahul care guvernează în Cisiordania.
Mişcarea radicală islamistă Hamas a luat naştere în 1987, la iniţiativa şeicului Ahmed Yassin, un lider istoric al organizaţiei, care avea să fie ucis într-un atac israelian în 2004. Hamasul are la baza sa o serie de membri ai Frăţiei Musulmane, iar carta fondatoare a mişcării cheamă la distrugerea Israelului şi crearea unui stat palestinian islamic în toate zonele ce erau sub mandat britanic înainte de 1948, anul de când s-a înfiinţat Israelul.
Hamasul se opune acordurilor de pace de la Oslo, semnate de Israel cu Autoritatea Palestiniană, la baza căreia stă organizaţia concurentă, adică Fatah. O mişcare care recunoaşte existenţa statului Israel şi militează pentru crearea unui stat palestinian independent alături de cel evreu.
Între 1993 şi 2005, Hamasul organizează o serie de atentate sinucigaşe antiisraeliene, ce vizează mai ales civili. După victoria la alegerile legislative din 2006 în Fâşia Gaza şi după o serie de operaţiuni represive israeliene, mişcarea îşi modifică strategia şi lansează tot mai des rachete înspre teritoriul israelian.
Hamasul este finanţat în mare parte de Iran, în timp ce Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei şi Fatahul primesc sprijin din SUA şi chiar Israel, ca să combată Hamasul, o mişcare considerată de americani, israelieni şi europeni drept organizaţie teroristă. Poziţie în care ar putea rămâne încă multă vreme, după ce în cursul recentei sale v