Facturile la căldură pentru luna octombrie sunt pentru craioveni doar o „încălzire“, faţă de ceea ce va urma în sezonul rece. Pentru o săptămână de căldură, craiovenii au plătit facturi de la 15 lei la 40 de lei. Nu sunt costuri ridicate ţinând cont că perioada de furnizare a energiei termice a fost scurtă, că mulţi proprietari şi-au ţinut caloriferele închise, dar şi că vremea a fost caldă, iar preţul gigacaloriei mai redus comparativ cu anul trecut.
Diferenţa nu este foarte mare într-un un bloc cu distribuire pe orizontală şi contorizare individuală şi unul cu distribuire pe verticală şi repartitoare. În aceste condominii, proprietarii şi-au cam ţinut caloriferele închise pentru că ştiau că au un consum contorizat, comparativ cu proprietarii de la pauşal.
În blocul 201 E din cartierul Craioviţa Nouă, bloc recent reabilitat, cu contorizare individuală şi distribuţie pe orizontală, factura la căldură pentru luna octombrie este între 15 lei şi 20 de lei. „Pentru săptămâna aia din octombrie am plătit 15 lei la trei camere, dar a fost cald şi eu am ţinut caloriferele mai mult închise, nu le-am dat drumul. Anul trecut nu am avut căldură în octombrie. Acum să vedem cum sunt pe luna noiembrie, dar nici acum nu le-am ţinut prea mult deschise. Sperăm acum, pentru că avem contorizare individuală, să fie mai mic consumul“, spune Maria Voicu, proprietar din blocul 201 E. Pentru vecinul de palier, costurile pentru căldură au fost puţin mai ridicate, adică 20 de lei numai pentru căldură.
Preşedintele asociaţiei de proprietari din care face parte blocul 201 E spune că a luat de la SC Termo Craiova SRL consumurile şi costurile la căldură şi energie termică pentru prepararea apei calde şi că acestea sunt reduse comparativ cu anul trecut. „Am luat de la furnizorul de căldură consumul şi am calculat cât este valoarea pe întreg blocul. În luna noiembrie 2011, blocu