Potrivit informărilor procurorilor de la Crimă Organizată, din gruparea infracţională destructurată ieri făceau parte 58 de persoane, printre care 7 directori generali/directori comerciali ai unităţilor bancare, 6 funcţionari bancari, 4 notari şi mai mulţi evaluatori, fără aportul cărora cele 35 de societăţi comerciale "controlate de membrii grupului infracţional" n-ar fi putut obţine creditele ilegale.
Surse judiciare, confirmate ulterior de cele două bănci păgubite, ne-au informat că băncile fraudate sunt Volksbank şi BRD - Societe Generale.
În ceea ce priveşte modul de operare, procurorii DIICOT susţin că cei 7 directori generali/comerciali ai unităţilor bancare care se ocupau printre altele de coordonarea procedurilor de selecţie a firmelor care urmau să obţină creditele, au emis avizele pentru risc şi au aprobat creditele "deşi documentaţiile firmelor nu întruneau cerinţele legale", fiind sprijiniţi în activitatea lor şi de şase funcţionari bancari.
Membrii grupării au beneficiat şi de sprijinul unor evaluatori autorizaţi, prin întocmirea unor rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile, la valori care le depăşeau pe cele reale, în vederea ipotecării bunurilor cu ocazia încheierii contractelor de creditare.
Contractele de garanţie ipotecară cu privire la aceste bunuri imobile erau încheiate şi autentificate de către 4 învinuite, având calitatea de notar public, prin supraevaluarea bunurilor imobile, raportat la valoarea de piaţă şi la valoarea înscrisă anterior în contracte de vânzare-cumpărare încheiate cu privire la aceleaşi bunuri, actele fiind utilizate de către membrii grupării în vederea obţinerii în mod ilegal a creditelor bancare.
"Valoarea totală a prejudiciului cauzat prin activitatea infracţională este de aproximativ 85 milioane de euro",, a anunţat ieri DIICOT, precizând că gruparea infracţională a fost coordonată de "per