Speranţa de viaţă a crescut în toată lumea, iar mortalitatea infantilă a scăzut, potrivit unui studiu recent. Cu toate acestea, numărul celor care se confruntă cu diverse boli sau dizabilităţi continuă să atingă valori tot mai mari, scrie Huffington Post.
Ultimul studiu de acest tip fusese dat publicităţii în anul 1990, când principala problemă era rata mortalităţii în rândul copiilor cu vârste sub cinci ani. De atunci, numărul deceselor a scăzut de la 10 milioane pe an la 7 milioane pe an în prezent, în special datorită campaniilor de vaccinare împotriva bolilor precum poliomielita sau pojarul.
Pe de altă parte, numărul bolilor cronice şi a dizabilităţilor care apar mai târziu, în cursul vieţii adulte, a crescut. Hipertensiunea a devenit principalul risc pentru sănătate pe plan global, urmată de fumat şi consumul de alcool.
Astfel, potrivit cercetătorului Christopher Murray, directorul Institutului de evaluare a sănătăţii de la Universitatea Washington, “factorul care influenţează cel mai mult sănătatea globală nu îl mai constituie morţile premature, ci bolile cronice, leziunile, afecţiunile mintale şi toate bolile legate de oase şi articulaţii”.
În ţările dezvoltate, afecţiunile de acest tip reprezintă peste 50% din problemele de sănătate ale populaţiei, situaţia contribuind semnificativ la îmbătrânirea populaţiei. Din acest motiv, dacă speranţa de viaţă este în creştere, la fel se va întâmpla şi cu numărul anilor în care oamenii vor fi nevoiţi să trăiască având probleme de auz, de vedere sau afecţiuni mintale.
Totodată, studiul realizat de peste 480 de cercetători din 50 de ţări a mai arătat că în America Latină una dintre cauzele deceselor în rândul bărbaţilor o reprezintă omuciderile. Totodată, sinuciderile sunt cauza numărul nouă a deceselor în rândul femeilor din Asia, în timp ce în America de Nord şi Europa occidentală, sui