Liderii europeni au reuşit joi noapte la Bruxelles să modifice o propunere ambiţioasă de reformă a uniunii monetare, ei fiind de acord doar cu ceva mult mai simplu. Etapele imediate ale reformei sunt totuşi păstrate.
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Liderii europeni aşteaptă acum ca în luna iunie, Herman Van Rompuy, preşedintele UE, să le prezinte alt calendar de reformă, mai puţin ambiţios. Planul iniţial avea trei etape şi era prevăzut să se încheie cândva după alegerile europene din 2014.
Acum, această referinţă temporală a dispărut, lăsând practic a se înţelege că nimeni nu se grăbeşte. Etapa imediată a aprofundării uniunii monetare, supravegherea centralizată a cel puţin 200 de bănci ale zonei euro şi eventual a celor din afara acesteia, a fost păstrată. Fără aceasta, băncile nu ar putea fi în viitor recapitalizate direct de UE, fără a îngreuna datoria statelor, ca în prezent.
Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, explica fără convingere la finalul primei sesiuni a summit-ului UE că liderii doresc acum să se concentreze doar pe ceea ce se va face în prezent.
De aceea, dispare din text ideea de "capacitate bugetară", prevăzută de Van Rompuy pentru perioada de după iunie 2014 şi menită să absoarbă şocurile economice din anumite state. Capacitatea bugetară ar fi fost un fel de început de buget central al zonei euro, neamintit ca atare de Van Rompuy.
Şi tot în perioada imediată, se doreşte un acord până în iunie 2013 privind punerea în practică, la nivel naţional, a unui mecanism de rezolvare a crizelor bancare şi a unui mecanism de garantare a depunerilor.
Acordul de joi noapte, fie el şi minimalist este totuşi important, mai ales că el este acompaniat în fine şi de decizia privind supravegherea bancară centralizată, considerată drept istorică. Bruxelles, Mihaela Gherghişan, despre uni