- Social - nr. 244 / 15 Decembrie, 2012 In aceste zile, cei mai multi romani au taiat porcul. Unii deadevaratelea, altii de pe lista. Cei care au rude la tara au scapat de o grija. Iar daca rudele le sunt parintii, chiar ca le-a pus Dumnezeu mana in cap. Pentru ceilalti – "orfanii de rude”, vorba romanului, "singurel ca mine nu-i, numai puiul cucului” – raman macelariile. Carne este pe alese. Aici oamenii vin, se uita o data, de doua ori si…pleaca. Asa cum au venit. Cu sacosele goale. Toti asteapta o minune. Sa scada preturile. Lucru ce nu se va intampla, dupa ce patronatele din industria alimentara au anuntat, dimpotriva, ca vor creste preturile. Vom vedea. Fapt este ca, din aceasta saptamana, macelariile vor incepe sa se mai goleasca de carne. Mai ales ca lefurile si pensiile se achita, ca in fiecare an, mai devreme. Si, in consecinta, si febra cumparaturilor a inceput mai devreme. Porcul e primul in top si, cu toate ca unii dintre noi il vor taia doar de pe lista, cei mai multi vor cumpara, cu siguranta, materia prima, cea mai buna carne de pasare fiind tot… carnea de porc. Mai ales de Craciun si de Anul Nou. Preturile? Inca rezonabile. P.S. Cat despre preconizatele majorari de pret, la mezeluri si carnea de porc, o precizare: comerciantii lacomi risca sa dea faliment, sa iasa de pe piata! Pentru ca nici producatorii, nici importatorii de carne ori comerciantii nu se vor putea mentine pe piata fara cumparatori. Si cum acestia din urma nu prea au bani, pot ei mari preturile cat vor, caci vor ramane cu carnea si mezelurile in galantare! In Occident, de sarbatori, preturile scad, la noi, invers, cresc. Pana la un moment dat. Si, poate, acest "pana la un moment dat” a sosit si la noi, in 2012! (G.G.) GHEORGHE GIURGIU - Social - nr. 244 / 15 Decembrie, 2012 In aceste zile, cei mai multi romani au taiat porcul. Unii deadevaratelea, altii de pe lista. Cei care au rude