În lipsa unor articole în presa română de business care să analizeze implicațiile și semnificația (din punct de vedere economic) votului de la referendumul prinvind mineritul, din Munții Apuseni, cei care o fac sunt jurnaliștii de la ”Financial Times”. Referendumul – cădere la Bursă
”Financial Times” consemnează faptul că Gabriel Resources a încercat să revigoreze proiectul minier de la Roșia Montană stimulându-l cu un vot popular care să măsoare sprijinul pentru planurile sale. FT mai arată că Gabriel a comunicat, miercuri, că are un sprijin popular cu o marjă ”de aproape doi la unu” (o estimare, de altfel, grosolană: raportat strict la cei care au votat – 43,2% – , acea marjă comunicată de Gabriel de ”aproape 2 la 1” e, de fapt, de 1,57 la 1) și că Gabriel se așteaptă ca rezultatul acestui vot să pună presiune pe Guvern pentru a accelera procedurile de autorizare ale proiectului. În finalul articolului (ca și în titlu), FT consemnează însă contradicția: în ciuda așteptărilor legate de referendum și al comunicatelor lui Gabriel, ”vestea nu a reușit să ridice prețul acțiunilor lui Gabriel în această săptămână”.
De fapt, prețul acțiunilor lui Gabriel la Bursa din Toronto nu doar că nu a urcat, ci a și pierdut peste 7% după anunțarea rezultatelor referendumului (coborând de la 2,83 dolari canadieni/acțiune la 2,61 dolari/acțiune). Chiar și această valoare cu care s-a închis bursa vineri, este una ”asistată” majoritatea tranzacțiilor din ultima zi desfășurându-se la valori de 2,56-2,59 dolari/acțiune, doar ultimele tranzacții, de la închidere, ”săltând” acțiunile peste 2,60 (operațiuni asemănătoare de ”săltare”, prin achiziționarea unor pachete foarte mici de acțiuni chiar înainte de închidere, având loc pe parcursul tuturor zilelor acestei săptămâni).
Așadar, primul obiectiv al lui Gabriel Resources legat de referendumul din Apuseni – creșterea valo