Susan Rice s-a retras din cursa pentru funcţia de secretar de Stat. Ambasadoarea americană la ONU era dată ca succesoare sigură a actualei şefe a diplomaţiei, Hillary Clinton. Este şi o prietenă apropiată a Primei Doamne, dar şi simpatizată de Obama pentru poziţiile sale foarte tranşante. Criticile republicanilor i-au obligat însă atât pe ea, cât şi pe preşedintele Obama să renunţe la idee. Susan Rice e acuzată că i-a indus în eroare pe americani în legătură cu atentatul de la Benhgazi din septembrie, fie din incompetenţă, fie cu bună ştiinţă.
Intenţia preşedintelui Barack Obama de a o nominaliza pe Rice în fruntea diplomaţiei americane a provocat o adevărată revoltă printre congresmenii republicani. Aproape 100 de aleşi americani i-au scris preşedintelui să nu o nominalizeze pe Susan Rice. Liderul frontului contra ambasadoarei a fost chiar John McCain, senatorul republican care i-a fost contracandidat lui Obama la prezidenţialele din 2008.
Republicanii susţin că în complicitate cu Casa Albă, Susan Rice a indus în eroare voit opinia publică americană asupra caracterului terorist al atacului din septembrie de la Benghazi, Libia. Scopul ar fi fost să nu afecteze bilanţul lui Obama cu câteva săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale. Pe 16 septembrie, la cinci zile după incident, Susan Rice declarase la televiziunile americane că atacul de la Benghazi nu a fost unul terorist, ci mai degrabă o manifestaţie spontană, care a degenerat. Mai mult, ea a spus că această manifestaţie ar fi fost provocată de difuzarea unui film american anti-Islam. Alţi congresmeni susţin că a fost vorba doar de incompetenţă. Ea susţine că s-a bazat pe ce spuneau serviciile de informaţii. Dar versiunea s-a dovedit greşită.
Alte critici a stârnit şi faptul că a făcut lobby pentru regimul lui Paul Kagame din Rwanda, dar şi că ar fi o prietenă apropiată a Primei Doamne,