Incidentul armat din Newtown, unul dintre cele mai sângeroase carnagii comise vreodată într-o instituţie şcolară din Statele Unite, soldat cu moartea a 20 de copii şi şase adulţi, relansează eterna dezbatere privind armele de foc, relatează AFP.
Americanii rămân divizaţi în ceea ce priveşte înăsprirea legislaţiei privind armele de foc, care au provocat moartea a 31.000 de persoane în ţară în 2009, dintre care peste 18.000 de sinucideri.
Primarul oraşului New York, Michael Bloomberg, vechi militant al înăspririi legii, i-a cerut preşedintelui Barack Obama să "trimită un proiect de lege Congresului".
În Canada vecină, liderul opoziţiei de stânga, Thomas Mulcair, a apreciată că "va veni vremea să reflectăm la ceea ce s-a întâmplat şi la măsurile care ar trebui luate pentru a împiedica tragedii similare".
Aproximativ 50 de persoane au manifestat vineri seara în faţa Casei Albe pentru a-i cere preşedintelui să reglementeze normele privind deţinerea armelor de foc după atacul din Newtown.
"Protejaţi-ne copiii, interziceţi armele acum" şi "Domnule preşedinte, ne rugăm ca dumneavoastră să acţionaţi", se putea citi pe pancartele arborate de manifestanţi. Alţii aveau lumânări aprinse în mâini.
"Credem că preşedintele nostru este liderul ţării noastre, credem că preşedintele este un bărbat înţelept. Vrem leadership şi vă cerem să acţionaţi" în privinţa controlului armelor în cel de-al doilea mandat, care va începe în ianuarie, a declarat pentru AFP reverendul Michael McBride, care militează împotriva armelor de foc.
Opozanţii unei astfel de reforme continuă să sublinieze că dreptul de a deţine arme este prevăzut în Constituţie, în Al Doilea Amendament, apărat de grupurile de lobby privind armele.
Alan Gottlieb, fondatorul Fundaţiei pentru Al Doilea Amendament, s-a declarat "sigur c