Guvernul Bavariei sprijină înfiinţarea Institutului Cultural Român de la Nürnberg-München, în urma discuţiilor dintre preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Andrei Marga, şi reprezentanţii Guvernului şi Parlamentului din Bavaria (Germania), informează ICR.
Astfel, pe 21 decembrie, preşedintele ICR va discuta la München cu Martin Neumeyer, responsabil al Guvernului bavarez pentru integrare, precum şi cu membri ai Guvernului bavarez, cu privire la amplasarea şi organizarea noului institut.
Această opţiune de înfiinţare a unei sucursale ICR la Nürnberg-München "ţine seama de ponderea culturii Bavariei în Germania, Europa şi în lume şi de importantul grup al diasporei româneşti din Bavaria", spun reprezentanţii ICR.
Pe 8 octombrie, conducerea ICR şi-a anunţat intenţia de a deschide filiale în şapte mari oraşe ale lumii - Beijing, Moscova, São Paulo, Alexandria, Atena, München-Nürnberg, Kiev -, aceasta fiind una dintre misiunile ICR pentru a asigura "cunoaşterea mai bună şi sporirea prestigiului culturii române în străinătate".
În prezent, reţeaua institutelor culturale româneşti din străinătate cuprinde 17 institute - Berlin, Bruxelles, Chişinău, Istanbul, Lisabona, Londra, Madrid, New York, Paris, Praga Roma, Stockholm, Tel Aviv, Varşovia, Veneţia şi Viena - cel de la Budapesta primind, în decembrie 2007, o extensie la Seghedin.
La mijlocul lunii septembrie, Andrei Marga, preşedintele ICR, a declarat că a transmis Guvernului o solicitare de majorare a bugetului institutului, pentru deschiderea de noi filiale în America Latină, China şi Rusia şi pentru plata noilor angajaţi.
De asemenea, la sfârşitul lunii septembrie, conducerea ICR a anunţat că va deschide patru noi filiale în ţară - Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara şi Craiova -, ca parte a "efortului de a face activitatea Institutului Cultural Român cât mai accesibilă celor