La sfîrșit de săptămînă cu Valentina Ursu și invitații ei despre o descentralizare încă ineficientă și doleanțele oamenilor.
Odată transferată puterea decizională autorităţilor locale, primarii devin mici guvernatori ai localităţilor. Ei vor gestiona şi finanţele necesare bunului mers al serviciilor deconcentrate. Dar când va începe marea descentralizare, ca primarii să aibă puterea de decizie mult mai mare decât în prezent? E o întrebare la care mai aşteaptă răspuns chiar ei, şefii administraţiilor locale.
Vorbim şi la acest sfârşit de săptămână despre descentralizare, nu Valentina Ursu x Valentina Ursu pentru că este un subiect politic la modă, ci pentru că viaţa oamenilor este afectată în mod direct de felul în care sunt gestionate problemele concrete ale comunităţilor, în care trăiesc, de către cei pe care i-au ales în acest scop. Este evident că, pentru viaţa de zi cu zi a cetăţenilor, au mai puţină importanţă dezbaterile politice din Parlament sau lupta sterilă pentru putere dintre cele două tabere, guvernare şi opoziţie. Pentru oameni contează, în primul rând, să trăiască într-o localitate bine administrată, cu servicii publice de calitate, în care să fie asigurată curăţenia, iluminarea stradală, să aibă şcoli bune, să fie drumurile de calitate şi multe alte elemente de acest fel, care determină, în mod direct, calitatea vieţii într-o comunitate. Despre cum e să fii primar la Ialoveni, ne vorbeşte edilul localităţii, Gheorghe Caracuian.
Gheorghe Caracuian: „Este luptă politică. Şi administraţia publică locală, autorităţile locale nu au nicio putere în timpul de faţă. Este o x vorbă: dacă nu poţi ajuta, măcar nu încurca. Cineva ne încurcă să rezolvăm problemele autorităţii publice locale pe loc. De aceea, guvernul şi preşedintele ţării, chiar şi partidele toate trebuie să se întoarcă cu faţa spre autorităţile publice locale