Echilibrul bugetar invidiat in toata Europa si universitatile de top au determinat companiile straine sa investeasca masiv in Polonia, care ar putea deveni o adevarata forta economica pe batranul continent, potrivit analistilor.
Economia poloneza a continuat sa creasca in timpul crizei economice, in timp ce tarile vecine au intrat in declin, pregatindu-se, astfel, pentru rolul de motor economic al Uniunii Europene.
Cum a reusit Polonia acest lucru? Analistii spun ca nu este vorba doar de costurile scazute pentru angajatori, in comparatie cu Germania, sau de faptul ca are propria moneda, oarecum ferita de problemele monedei unice europene, ci si de o campanie impresionanta, ce dureaza de un deceniu, de a-si imbunatati calitatea educatiei la nivelul liceal si universitar.
Inca din 1999, factorii de decizie au inceput programul pentru stimularea cresterii economice prin invatamant, adaugand un an de liceu si o limba straina de studiat in plus. Pana in 2003, Polonia a depasit Statele Unite si majoritatea statelor europene in sectiunea a examenului din cadrul Programului International pentru Evaluarea Elevilor.
"Elevii aveau nevoie de o educatie generala mai ridica, inclusiv pe subiecte cum ar fi matematica, pentru a avea flexibilitate in piata muncii mai tarziu", a explicat Nina Arnhold, specialist in educatie la Banca Mondiala, citata de NBC News.
Inscrierea la universitati a crescut de 5 ori din anii 1990, iar incrierea la universitatile private reprezinta, acum, 25 la suta din total. Potrivit Eurostat, proportia tinerilor polonezi (cu varste intre 25 si 34 de ani) care au diploma de licenta a sarit de la 15% la 37,4% incepand cu 2001.
Aceste reforme au ajutat Polonia sa aiba un avantaj competitiv clar in domeniile tehnice. Potrivit unui sondaj realizat de McKinsey & Company, directorii de resurse