Şoferii care primesc amenzi de la poliţişti vor putea face recurs în instanţă la decizia iniţială dacă Guvernul va adopta o ordonanţă de urgenţă la baza căreia stă un proiect iniţiat de Direcţia Rutieră în urmă cu câteva luni.
"Având în vedere că prin decizia nr.500 din 2012 Curtea Constituţională a declarat ca neconstituţionale dispoziţiile articolului 118 alin.3(1) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, text de altfel introdus prin Legea 202/ 2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, la momentul respectiv am formulat o propunere de punere în conformitate a dispoziţiilor prevăzute în legea circulaţiei. În acest sens, s-a propus reintroducerea căii extraordinare de atac, astfel încât hotărârile date de instanţa de fond să nu mai devină definitive şi irevocabile la data pronunţării acestora. Propunerea urmează să fie analizată de către Guvernul României şi se va decide în acest sens", a declarat comisar-şef Paul Toma, şef serviciu în cadrul Direcţiei Rutiere.
Potrivit Legii 202 din 2010, conducătorii auto nu au dreptul să facă recurs la o decizie a instanţei de fond, prevedere care, în luna mai, a fost declarată neconstituţională printr-o hotărâre a Curţii Constituţionale. Imediat după această decizie, Direcţia Rutieră a iniţiat un proiect care dă posibilitatea şoferilor să conteste prin recurs decizia instanţei de fond.
Avocatul Gheorghe Piperea a explicat pentru AGERPRES că acest lucru prevăzut prin legea din 2010 nu doar că nu este constituţional, dar contravine practicii impuse de Curtea Europenă a Drepturilor Omului, potrivit căreia fapta contravenţională este asimilată răspunderii penale, ceea ce înseamnă că trebuie să existe cel puţin o cale de atac.
El a afirmat că au existat instanţe care au înţeles această practică şi au admis dr