Dupa ce ani la rand, timisorenii l-au acuzat pe Ion Iliescu - fost nomenclaturist comunist -, ca a confiscat Revolutia din decembrie 1989 inceputa in Timisoara, la ultimele alegeri parlamentare peste 50% dintre locuitorii orasului-martir, care au fost la vot, au pus stampila pe USL, din care fac parte partidele lui Iliescu , mentor-presedinte onorific al PSD, si Dan Voiculescu, impotriva caruia exista sentinta definitiva ca inainte de 1990 a facut politie politica. Adica, exact ce detestau timisorenii in decembrie 1989.
Trebuie sa mai amintim ca tot timisorenii, in 1990, au incecat sa impuna Legea Lustratiei prin Proclamatia de la Timisoara, atat de hulita de Ion Iliescu.
Dupa votul exprimat de timisoreni la 9 decembrie 2012, martirii probabil se rasucesc in morminte - cei care au avut parte de un mormant, deoarece primii 44 de eroi impuscati in ziua de 17 decembrie 1989, au fost dusi, pe ascuns, la Bucuresti, arsi la crematoriu, iar cenusa lor a fost aruncata la groapa de gunoi a Capitalei.
Ar mai fi de amintit ca pana prin luna mai 1991, la ordinul lui Ion Iliescu, pe atunci presedintele tarii, a fost tinut secret locul unde a fost aruncata cenusa eroilor, desi grupuri mari de timisoreni veneau periodic la Bucuresti, cerandu-si mortii pentru a-i inmormanta crestineste.
Rememorarea inceputului sfarsitului comunismului in Romania
In seara zile de 15 decembrie 1989, la Timisoara, în faţa casei pastorului baptist Laszlo Tokes s-au adunat mai multi credinciosi pentru a protesta împotriva evacuarii dictate impotriva pastorului de Judecătoria Timişoara, la ordinul Securitatii. Pastorul criticase regimul ceausist in presa internationala.
Ofiterul de Securitate care fila casa pastorului, recunoscut de multime , a fost luat la bataie. Multimea a cantat "Desteapta-te, romane!" si a strigat lozinci anticeausiste si a