Am avut o campanile electorală absolut sterilă, impotentă de-a dreptul. Niciun subiect naţional nu a fost abordat, aşa-zisele dezbateri reducându-se la invective, acuzaţii încrucişate de fraude. Mai pe româneşte, scuzaţi expresia mai dură, neaoşă: "Ba pe - a mă-tii!".
În urmă cu câteva zile, Institutul pentru Politici Publice (IPP) a realizat un studiu excepţional. N-am vorbit despre el înainte de alegeri ca nu cumva să fiu acuzat că instig la neprezentare la vot, la absenteism. Radiografia IPP e crudă, dar dreaptă. Asta e România în care trăim. Daţi-mi voie doar să consemnez în fugă câteva din cele 10 puncte vulnerabile, de importanţă naţională, evitate în mod constant de politicieni. 10 teme şi probleme evitate de candidaţi: hemoragia banilor publici se vede cel mai clar în achiziţii publice: peste 2,2 miliarde de euro se pierd anual prin preţurile supraestimate din contractele de achiziţie publică (o Autoritate Contractantă poate plăti şi de 7 ori mai mult decât alta pe aceleaşi produse/servicii).
33% din aproximativ 10 miliarde cheltuite anual în licitaţii publice în România sunt câştigate în ultimii ani de aceleaşi 50 de firme. 90% din cele peste 3.300 de localităţi din România nu îşi pot acoperi nici măcar cheltuielile curente din veniturile pe care le au. Multe sunt înfiinţate la presiunea parlamentarilor inconştienţi de faptul că fărâmiţarea României în atâtea localităţi duce la imposibilitatea dezvoltării noastre ca ţară. Pentru comparaţie, Anglia are 346 de localităţi, la o populaţie de 53 de milioane de locuitori.
Mai mult de o treime din angajaţii din România (2,3 milioane) muncesc astăzi la negru din cauza unui sistem fiscal împovărător. Forţa de muncă a României este în scădere, cea calificată pleacă din ţară, numărul de angajaţi la stat este foarte mare, astfel că în 15 - 20 ani se va ajunge ca un angajat să susţină costurile a două pen