Amenajarea unei librării pare un lucru simplu. Pui câteva cărţi pe rafturi, le aranjezi într-o ordine oarecare şi librăria e gata. Însă, în multe dintre cazuri, organizarea unui astfel de spaţiu durează de la câteva săptămâni până la câteva luni.
O librărie bine plasată pe o stradă puţin populată poate deveni punctul de atracţie al zonei, astfel că proprietarii au mare grijă când decid cum amenajează un spaţiu cu cărţi.
În Capitală, arhitecţii au luat locul librarilor în amenajarea unor astfel de locuri.
Lângă Parcul Cişmigiu, în clădirea care găzduia altădată Berăria Gambrinus, a fost deschisă de curând una dintre librăriile Humanitas. La intrare nimic nu-ţi dă de bănuit că înăuntru ar fi diferit de ceea ce ştii din alte librării. Ferestrele largi lasă la vedere volumele aranjate în nişte rafturi înalte cât tot peretele.
Foto Gândul : Octav Ganea// Librăria Humanitas de la Cişmigiu
Încăperea a fost realizată însă de un grup de artişti coordonaţi de arhitectul Johaness Bertleff. Până să ajungă la forma actuală, artiştii au experimentat cinci variante de amenajare. "În prima variantă, întreaga încăpere era împărţită astfel încât aveai impresia că există mai multe camere", arată Johaness Bertleff.
Foto: arhiva arhitectului Johaness Bertleff//Arhitecţii au avut şase planuri înainte de a ajunge la forma actuală a librăriei de la Cişmigiu
Pentru arhitect, orice spaţiu amenjat este la fel de important. "Cred că o librărie foarte bine făcută poate revitaliza o zonă. De fapt, poate lumina întreaga zonă. B-dul Elisabeta, pe care se află Humanitas Cişmigiu, este acum unul dintre bulevardele secundare ale Capitalei, dar prin asemenea locuri poate redeveni ceea ce era în trecut", spune arhitectul care a coordonat amenajarea librăriei.
Foto Gândul: Octav Ganea// Mobilierul lucrat manual poate fi strâns când a