Toate comentariile acuzator-masochiste de după votul de duminică, de tipul "românii au ce merită; au votat distrugerea ţării; o să afle în curând, pe propria piele, la ce dezastru economic şi jaf au spus «da» când au pus ştampila pe USL...", ignoră un detaliu esenţial: cifrele. Mai precis, numărul absolut de voturi obţinut de fiecare partid în parte. Acesta, şi nu procentul de mandate, este cel relevant pentru a înţelege care este problema de fond, care sunt cauzele ei şi, implicit, unde trebuie căutate soluţiile.
Când spui că 60% au votat USL şi 15% partidul OTV şi că peste 80% din viitorii parlamentari aparţin acestor partide, pare îndreptăţit să concluzionezi că "românii", în cvasitotalitatea lor, au luat-o razna. Şi că în modul cel mai autodistructiv şi iraţional cu putinţă au decis să se dea pe mâna celui mai toxic amestec de politicieni infractori, semianalfabeţi, demagogi, cinici şi iresponsabili care au condus România vreodată.
Realitatea este însă că USL a fost votată de 4,4 milioane, iar partidul lui Diaconescu de 1 milion de cetăţeni. Pot fi consideraţi cei 5,4 milioane de români care au optat pentru USL şi PP-DD ca fiind purtătorii de mandat democratic pentru alţi aproape 10 milioane care nu au ieşit la urne şi alături de care formează cifra ce reprezintă 80% din totalul cetăţenilor cu drept de vot?
În mod practic, da. Aşa funcţionează democraţia. Cei ce nu merg la vot se dau pe mâna celor ce o fac. Îşi cedează dreptul de reprezentare în Parlament şi, o dată cu ea, puterea de a influenţa concret direcţia în care este condusă comunitatea. Chiar şi aşa însă, este un abuz să clamezi că 80% din românii cu drept de vot, adică 15 milioane de oameni, vor să fie conduşi de modelul de politician corupt şi incompetent reprezentat din abundenţă în USL şi PP-DD. Chiar peste 90%, dacă îi punem la socoteală şi pe cei care au votat ARD din dr