Cercetătorii au descoperit recent mai multe fragmente ale unor vase de ceramică folosite în trecut pentru prepararea brânzei, demonstrând astfel că tradiţia acestui aliment este mult mai veche decât de credea până acum, informează Science Recorder.
Potrivit specialiştilor, recipientele respective au o vechime de peste 7.000 de ani şi, datorită formelor pe care le au, este foarte probabil să fi fost utilizate pentru separarea zerului de brânză.
Bucăţile din ceramică au fost găsite de-a lungul unui râu din Polonia, iar cercetătorii sunt de părere că informaţiile pe care le vor obţine în urma analizării lor vor avea o importanţă deosebită pentru viitoarele studii referitoare la dezvoltarea produselor lactate în lumea antică.
Astfel, arheologul Peter Bogucki de la Universitatea Princeton a arătat că preparatele din lapte au avut un rol extrem de important în Neolitic, fiind unul dintre alimentele principale din care oamenii îşi luau nutrienţi importanţi.
„În timpul săpăturilor la siturile respective, am găsit mai multe fragmente din ceramică, ce aveau mici găuri în ele. (...) Am realizat că erau nişte site. Nu erau multe, dar totuşi câteva la fiecare sit”, a precizat Bogucki.
„Câţiva ani mai târziu, am fost cu soţia mea să vizităm un prieten din Vermont, şi am văzut aceste utilaje agricole din secolul al XIX-lea, inclusiv nişte vase ceramice perforate foarte asemănător cu cele găsite în Polonia. (...) Erau folosite pentru prepararea brânzei”, a continuat arheologul.
Totuşi, alţi experţi au arătat că bucăţile de ceramică descoperite ar fi putut avea şi alte întrebuinţări, precum transportarea cărbunilor fierbinţi, separarea mierii de faguri sau chiar prepararea berii.
Oliver Craig, specialist în arheologie biomoleculară la Universitatea din York, este de părere că descoperirea nu răspunde totuşi la toate întrebările. Potrivi