Din prima zi a lui 2013, fumatul va fi interzis în parcurile pentru copii, în universităţi, în taxiuri, dar şi în maşina de serviciu. De asemenea, fumatul va fi interzis în orice spaţiu închis folosit în comun, cum ar fi cofetării, expoziţii sau malluri.
În ce priveşte restaurantele, proprietarii care vor permite fumatul în interiorul localurilor trebuie să interzică accesul minorilor.
Potrivit noii legi antifumat, care ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2013, fumătorii îşi vor mai putea aprinde ţigările doar în baruri, cluburi, discoteci sau cantine.
390 de lei bugetul lunar pentru ţigări
Conform informaţiilor provenite din Studiul Global asupra Tutunului la Adulţi, în România existau anul trecut 4,84 milioane de fumători. Studiul în Populaţia Generală privind prevalenţa cosumului de droguri la nivel naţional, realizat de Agenţia Naţională Antidrog (ANA), cuprins în Raportul Naţional privind situaţia drogurilor în România 2011, arată că tutunul cauzează annual moartea a peste şase milioane de oameni, dintre care peste cinci milioane sunt fumători şi foşti fumători.
În România, 15% dintre decese sunt cauzate de fumat, dintre care 24% în cazul bărbaţilor şi 6% în cazul femeilor.
Un studiu realizat de ISRA Center Marketing Research, în primăvara anului 2010, a arătat că din eşantionul considerat, 55% erau nefumători, iar 45% fumau peste cinci ţigări pe zi. Acelaşi studiu spune că 55% dintre fumători au avut cel puţin trei tentative de a se lăsa de ţigări, dar din cauza lipsei autocontrolului sau al sfatului unui medic sau farmacist, au eşuat.
Există câteva metode folosite de cei care vor să se lase de fumat, printre care plasturele anti-fumat, ţigara electrică, tutunul de mestecat, tratament terapeutic. Însă cea mai eficientă metodă rămâne autocontrolul şi mai ales autostimularea financiară.
Scumpirile repetate al