Doi foşti demnitari din aparatul comunist, un şef de la UTC şi un general DIE, sunt protagoniştii unei anchete DIICOT, privind fraude bancare de milioane de euro. Ţinta: băncile comerciale. După Revoluţie, în capitalismul sălbatic, cei doi s-au tranformat în afacerişti şi au pus în aplicare ce au învăţat la şcoala socialistă Sursa: RĂZVAN PETRESCU
Regimul comunist din România a încetat oficial în decembrie 1989. Foştii demnitari comunişti s-au reprofilat şi au găsit noi metode de supravieţuire în capitalism. Doi dintre aceştia, fostul demnitar Sava Tipa (72 de ani) şi fostul general DIE, Dragoş Diaconescu (73 de ani), sunt cercetaţi de procurorii DIICOT în dosarul fraudelor bancare. Tipa este cercetat în dosarul „Bancherilor II”- în care prejudiciul băncilor comerciale este de 85 de milioane de euro, iar Diaconescu în dosarul „Bancherilor I”- unde prejudiciul este de 22 de milioane de euro.
Consultant financiar
Sava Tipa este asociat şi conduce o firmă de consultanţă financiară, Euroconsult SRL, care ar fi întocmit documentaţia pentru unul dintre creditele bancare care ar fi fost luate ilegal. Pentru acest lucru, el a fost audiat o noapte întreagă la DIICOT. În prezent, Euroconsult SRL este în insolvenţă. Sava Tipa a ocupat o funcţie de demnitar în cabinetul lui Nicolae Ceauşescu. El a coordonat activitatea Biroului de Turism şi Tineret din cadrul Uniunii Tineretului Comunist.
După 1990, s-a transformat în om de afaceri. În 1999, a reapărut într-un scandal de înşelăciune, după ce, în calitate de director general al unei alte societăţi comerciale, a păcălit două firme cu 12 miliarde de lei, folosind bilete la ordin fără acoperire.
În aprilie 2011, tot el a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul Termoelectrica, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi asociere în vederea săv