Sterling Resources a descoperit gaze în urma forajului primei sonde de explorare, Eugenia-1, din Perimetrul Pelican, platoul continental românesc al Mării Negre. Sonda a fost săpată pană la o adâncime totală de 2.276 metri pe traiect, respectiv de 2.248 metri de la nivelul mării pe verticală, informează Agerpres.
Analiza preliminară a investigaţiilor geofizice indică prezenţa gazelor într-o porţiune totală de 22 de metri în gresii din Cretacicul superior, în principal în două intervale. Porozitatea medie variază între 10 şi 20% iar saturaţiile medii de gaze sunt cuprinse între 55 şi 62%. Formaţiunile de gresii sunt localizate în intervalul 1.938-2.038 metri pe traiect. Datele de presiune ale formaţiunii şi probele de gaze colectate prin instrumentele de carotaj în gaură liberă confirmă prezenţa gazelor în aceste intervale. Analize mai detaliate asupra carotajelor şi datelor de presiune se află în lucru.
"Ne-am atins astfel obiectivele afirmate cu mult în urmă de a relua operaţiunile în România iar în continuare intenţionăm să analizăm aceste rezultate în vederea planificării unui program de lucrări ambiţios în ambele perimetre în următorii doi ani", a declarat preşedintele Sterling, Mike Azancot.
În plus faţă de aceste gresii din Cretacicul Superior, o altă zonă de interes cu o grosime de 20 de metri se evidenţiază într-o secţiune de calcare Eocene de la 1.900 la 1.938 de metri. Intervalul a prezentat indicaţii de gaze în timpul forajului dar încercările de a recolta date de presiune nu au avut succes, ceea ce nu este neobişnuit pentru carbonaţi unde porozitatea este limitată. Se vor întreprinde investigaţii geofizice pentru a determina dacă calcarele Eocene ar putea fi saturate cu gaze şi puse în producţie, cum a fost cazul sondei adiacente Olimpiskaya.
"Sonda Eugenia-1 este prima sondă de explorare săpată în Perimetrul Pelican de 2.312 kilo