Lunar, cel puțin două persoane ajung la Centrul de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman, cu simptome specifice consumului de substanțe etnobotanice. Deși, în ultima perioadă, numărul celor care consumă astfel de substanțe a scăzut, medicii spun că fenomenul este unul cât se poate de real și îngrijorător.
Din păcate, vidul legislativ face ca cei mai mulți dintre consumatori să fie lăsați să plece acasă, după ce primesc îngrijiri medicale, pentru că spitalul, în lipsa unor probe clare, nu poate sesiza Poliția, iar testele pentru depistarea drogurilor sunt extrem de scumpe.
“Cadrele medicale sunt obligate să anunțe Poliția în cazul în care consumatorii de astfel de substanțe au fost implicați în accidente rutiere sau agresiuni. În lipsa unor probe clare, nu avem decât suspiciuni bazate pe simptomele specifice consumului de droguri. După părerea mea, ar trebui conceput un program național prin care centrele de primire urgențe să primească în dotare kituri pentru depistarea drogurilor, pentru că așa e corect. Pacientul este tratat în centrul de primire urgențe, dar, în momentul de față, astfel de teste le poate face numai laboratorul de toxicologie din cadrul Serviciului de Medicină Legală“, a declarat medicul Mircea Coadă, managerul spitalului.
Conform tarifelor practicate de către Serviciul Legal de Medicină Legală Neamț, un test pentru depistrarea consumului de droguri costă 252 de lei. Prin comparație, un pliculeț de substanțe etnobotanice se vinde în oraș cu aproximativ 25 de lei.
Lunar, cel puțin două persoane ajung la Centrul de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman, cu simptome specifice consumului de substanțe etnobotanice. Deși, în ultima perioadă, numărul celor care consumă astfel de substanțe a scăzut, medicii spun că fenomenul este unul cât se poate de real și îngrijor