Banca Centrala Europeana (BCE) a devenit institutia care supravegheaza creditorii din zona euro, insa noile sale atributii ar putea duce la impartirea tarilor de pe batranul continent in doua tabere.
Deja o prima separare la nivel european a avut loc cand s-a creat uniunea monetara, insa potentialul unei Europe cu doua viteze incepe sa se concretizeze cu adevarat abia acum, scrie CNBC.
Jean-Claude Piris, unul din "arhitectii" Uniunii Europene, a precizat, in cartea sa, "Viitorul Europei", lansata in 2011, ca tarile mai dezvoltate ar trebui sa isi formeze un "cerc propriu".
Europa a facut primul pas in directia uniunii bancare
Supravegherea celor mai mari banci din zona euro reprezinta primul pas in accentuarea discrepantelor dintre statele dezvoltate si cele de la periferie, noteaza publicatia citata.
Pretentiile impuse de state precum Marea Britanie si Suedia (care nu fac parte din zona euro), dar care au fost acceptate in cadrul negocierilor, ar putea reprezenta o noua dovada ca se naste o Europa cu doua viteze, deoarece pregateste terenul pentru noi discutii intre statele din centrul zonei euro si cele care nu au de gand sa adere la institutiile nou create pentru uniunea monetara.
"Se pare ca Marea Britanie a ajuns la rezultatul pe care il dorea", a mentionat Raoul Ruparel, seful departamentului de studii economice la Open Europe.
"Ambele tabere s-au inteles ca Marea Britanie trebuie sa ramana in UE", a completat acesta.
Guvernele de la Londra si Stockholm par a fi multumite de concesiile castigate in legatura cu conceptul de "dubla majoritate", conform caruia cele 10 state membre UE care sunt in afara zonei euro sa aiba, in continuare, puterea de a influenta reglementarile bancare.
De asemenea, BCE s-a angajat sa nu discrimineze bancile care nu se afla in st