Cu o majoritate de 67,17% în noul Parlament, USL se gândeşte serios la modificarea Constituţiei până la vară. Una din ţintele imediate, declarate în programul electoral şi asumate, ceva mai reţinut, după alegeri vizează răsturnarea actualei Curţi Constituţionale şi înlocuirea tuturor celor 9 judecători cu magistraţi din Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. O a doua modificare majoră aflată în intenţiile USL este anularea "deciziilor de natură politică" ale Curţii Constituţionale, acum definitive şi irevocabile, prin votul a două treimi din Parlament. Exact cât au obţinut USL în alegeri.
În calendarul anunţat de Victor Ponta pentru revizuirea Constituţiei, la vară USL ar sparge actuala majoritate de la Curtea Constituţională care i-a dat satisfacţie preşedintelui Traian Băsescu în câteva din cele mai importante decizii ale acestui an, inclusiv la momentul invalidării referendumului pentru suspendare, numindu-şi 6 din cei 9 judecători pentru viitorii 9 ani.
În acest moment, Curtea Constituţională a rămas practic singurul aliat al preşedintelui care mai poate răsturna deciziile supermajorităţii care se pregăteşte să se instaleze în parlament.
Revizuirea Constituţiei vizează şi restrângerea mai multor atribuţii prezidenţiale, care printr-o ajustare a dispoziţiilor tranzitorii, ar intra în vigoare imediat, susţin surse juridice contactate de gândul. Singura prevedere care nu i s-ar aplica lui Traian Băsescu ar fi doar reducerea mandatului de 5 ani.
Majoritatea la Curte se joacă în iulie
Miza USL este cu atât mai mare cu cât, în iulie 2013, expiră mandatul a trei judecători intraţi la CCR pe filiera PSD în 2004: Acsinte Gaspar, Aspazia Cojocaru şi Ion Predescu. Pe legislaţia actuală, preşedintele va numi unul din cei trei înlocuitori, ajungându-se astfel la al cincilea judecător desemnat de Traian Băsescu sau de guvernul PDL în mandatul