Trucarea meciurilor de fotbal a adus mafiei pariurilor sute de milioane de euro şi va aduce în scurt timp sute de ani de puşcărie pentru fotbalişti, antrenori şi arbitri. După o perioadă de tatonare, UEFA a ieşit la contraatac şi a început să strângă dosare, pe care le vor instrumenta procurorii, în care sunt prezentate meciurile suspecte disputate în ultimii 3 ani. Surse federale afirmă că în această pauză competiţională cei care urmăresc fenomenul fotbalistic autohton nu se vor plictisi, urmând să apară câteva surprize majore, inclusiv arestarea unor fotbalişti, în dosare instrumentate strict pentru trucarea unor meciuri de fotbal. Sunt vizaţi jucători din primele două divizii, lucrurile trenând până acum din cauza unui vid legislativ, existând probleme cu încadrarea faptelor.
De altfel şi ofiţerul de integritate al Federaţiei Române de Fotbal, Ioan Hurdubaie, a precizat că legislaţia din ţara noastră nu prevede ca faptă penală trucarea meciurilor. "Am prezentat Comitetului Executiv al FRF un plan de măsuri pe latura preventivă a împiedicării, în rândul jucătorilor tineri, de a participa la meciurile aranjate. De asemenea, am întreprins măsuri de conştientizare către conducătorii de cluburi, arbitri şi sindicatul fotbaliştilor profesionişti. Am solicitat DNA şi Poliţiei ajutorul în cazurile suspecte de a fi aranjate pentru pariuri. Totuşi, există un mic impediment pentru că România nu are incriminată ca faptă penală trucarea meciurilor. Este prevăzută doar o abatere în regulamentul disciplinar al FRF. Totuşi, pe linie penală, pedepsele pot ajunge între cinci şi 20 de ani, ele fiind încadrate la alte fapte".
Chiar dacă nu toţi factorii de decizie din fotbalul autohton nu îşi doresc un scandal pe această temă, presiunea din partea UEFA, dar şi a Uniunii Europene este imensă. Preşedintele FRF, Mircea Sandu a lăsat să se înţeleagă că există deja interce