Legume Foto: agrofm.ro
În magazine, produsele alimentare de bază pot ajunge cu până la 50% mai scumpe comparativ cu preţul de la poarta fermei. Pe parcurs intervin costuri importante pentru procesare, transport, ambalare dar şi adaosurile comerciale ale magazinelor. ECONOMICA.NET vă spune ce preţuri au spre final de an produsele alimentare luate de la producător.
În magazine sau pieţe alimentele de bază au preţuri diferite, în funcţie de mai mulţi factori, printre care procesatorul şi retailerul de unde este achiziţionat. ECONOMICA.NET vă spune care sunt preţurile cu care produsele pleacă de la poarta fermei, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică.
Astfel, un kilogram de cartof de toamnă se vindea în trimestrul trei al anului la fermier cu un preţ mediu la nivel naţional de 0,77 de lei pe kilogram. Pe regiuni, cel mai scump s-au vândut cartofii în zona sud-vest-Oltenia -1,22 lei, în timp ce în nord-vest costul unui kilogram a fost de numai 0,55 de lei. În magazine, costul unui kilogram de cartofi pleacă de la 1,6-1,7 lei.
Tomatele aveau un preţ mediu de 2,86 de lei kilogramul cu variaţii între 0,26 lei în regiunea Bucureşti-Ilfov şi 5,53 de lei în regiunea Nord-Est, iar castraveţii costau în medie 1,18 lei kilogramul, cel mai scump fiind în Sud -Muntenia-1,38 de lei kilogramul. Locuitorii din regiunea nord-Est puteau să îşi achiziţioneze un kilogram de castraveţi, dacă îl luau direct de la producător cu 0,8 lei. În magazine, un kilogram de roşii se vinde acum cu aproximativ 5-5,5 lei.
Fasolea păstăi avea la producător un preţ mediu de 0,75 de lei, iar ardeiul capia costa între 1,87 de lei kilogramul în Sud Vest -Oltenia şi 1,97 la Bucureşti. În magazine, preţul este de 6 lei. Pentru ardeiul gras, costul mediu ajungea în trimestrul trei al anului la 1,81 de lei kilogramul, în timp ce gogoşarii costau în medie între 1,55 de le