După negocierile eşuate cu grupul chinez AVIC International, o altă companie din China
şi-a arătat interesul pentru Combinatul de hârtie şi celuloză Someş Dej.
Conducerea Someş Dej SA a cerut, în 3 decembrie, intrarea în insolvenţă, după ce afacerile producătorului de celuloză şi hârtie au scăzut semnificativ, iar datoriile au atins sume de ordinul zecilor de milioane de euro. Compania a intrat în declin, treptat, în anul 2011 înregistrând, conform bazei de date a Ministerului Finanţelor Publice, pierderi de 11.220.294 lei şi datorii de 96.009.063 (aproximativ 22 de milioane de euro). Anul trecut a debutat pentru muncitorii de la combinatul de celuloză şi hârtie din Dej cu concedieri în masă, iar în prezent se desfăşoară doar activităţi de mentenanţă la fabrica ce oferea în trecut mii de locuri de muncă pentru dejeni.
Negocierile cu grupul AVIC International, controlat de statul chinez, au fost derulate în 2010, iar potrivit discuţiilor care au avut loc atunci, compania urma să contribuie cu două treimi din investiţiile de 500 de milioane de euro pentru producţia de celuloză şi să angajeze 2.900 de oameni.
AVIC International şi grupul Serviciile Comerciale Române (SCR), care controlează fabrica Someş Dej, au semnat în octombrie 2010 un memorandum ce prevede investiţii de 500 de milioane de euro în producţia de celuloză, în intervalul 2011-2014. Părţii române îi revenea obligaţia de a investi 150 de milioane de euro, potrivit conducerii SCR, iar chinezii urmau să investească, până în 2014, 350 de milioane. Memorandumul a fost semnat la Beijing, în baza unui parteneriat public-privat între Guvernul Chinei şi Someş Dej, conform SCR. Partea chineză a fost reprezentată de un vicepreşedinte al AVIC şi de un reprezentant guvernamental, iar din partea română au participat Ştefan Vuza, preşedintele SCR, doi directori executivi ai grupului, şi p