* Moneda unică a câştigat aproape 2% săptămâna trecută, faţă de dolar
Moneda unică europeană s-a apreciat săptămâna trecută, pe pieţele externe, faţă de valutele principale ale partenerilor comerciali ai zonei euro, după ce miniştrii de finanţe din UE s-au înţeles în privinţa supravegherii bancare comune, care va fi realizată prin intermediul Băncii Centrale Europene (BCE). Euro a atins, astfel, cel mai ridicat curs din ultimele şapte luni, raportat la dolar.
Vineri, moneda europeană a crescut cu 0,7% pe piaţa din New York, la 1,3163 dolari - cel mai ridicat nivel de închidere din 4 mai până în prezent. În intervalul 10 - 14 decembrie, euro a câştigat 1,8%, iar în ultima lună, 1,5%.
Analiştii arată că "oficialii europeni au avut o săptămână bună", ceea ce a determinat ascensiunea monedei împărţite de 17 state din UE.
Amintim că, la data de 13 decembrie, miniştrii de finanţe din zona euro au aprobat, în reuniunea de la Bruxelles, eliberarea unei noi tranşe de 49,1 miliarde euro (64 miliarde dolari) din programul de ajutor destinat Greciei. Din suma menţionată, 34,3 miliarde euro vor fi eliberaţi zilele acestea, iar restul în primul trimestru din 2013, dacă Atena îşi va respecta obligaţiile asumate faţă de creditori.
Aprobarea acestei tranşe de împrumut va împiedica agravarea crizei din ţară.
Tot săptămâna trecută, oficialii europeni au ajuns la un acord în baza căruia multe dintre băncile europene vor fi supravegheate de un singur organism, măsură considerată un pas important spre rezolvarea crizei datoriilor suverane. Acordul în acest sens trebuie aprobat şi de Parlamentul European.
Conform înţelegerii, BCE va supraveghea cele mai importante şi cele mai vulnerabile instituţii de credit din zona euro, dar şi din alte ţări UE care aleg să se alăture acestui sistem, anul viitor. BCE urmează să supravegheze bănci care au acti