Din nou America a fost însângerată de omoruri în masă. Şi din nou unii americani se pronunţă împotriva armelor în timp ce cealaltă parte susţin că armele nu au nici o contribuţie la aceste omoruri. Care ar fi cauzele, care ar fi soluţiile?
Fiind român şi venind în Statele Unite acum 7 ani am fost oarecum şocat să văd că pot cumpăra arme cum cumpăr pâine. Mai ales în statul unde locuiesc acum (Arizona) care nu cere nici măcar un background check (să ţi se cerceteze trecutul, cazierul). Dacă eşti major (21 ani), ai un act de identitate şi bani poţi cumpăra o armă de foc în mod legal (una reală, cu glonţ, nu din cele cu care se joacă unii din România, adică arme cu bile de cauciuc).
Există magazine specializate care vând de la pistoale de diferite calibre la Kalashnikov şi M-16, puşti de diferite calibre. Există târguri de arme regulate (gun shows), există poligoane de tragere, şi dacă nu există, oamenii oricum ies în natură să exerseze.
De unde vine fascinaţia americanilor faţă de arme?
Fascinaţia nu a apărut peste noapte. Armele sunt adânc impregnate în cultura americană şi nu sunt semne mari, deşi sunt destui contestatari în ziua de azi, că se va schimba ceva.
Acum 200 de ani coloniştii americani şi-au format statul şi şi-au câştigat independenţa faţă de coroana britanică. Printre altele, proaspăta Constituţie avea stipulat că "orice cetăţean are dreptul de a purta arme" (amendamentul nr.2). Amendamentul acesta este unul din amendamentele originale ale Constituţiei şi e adânc înrădăcinat în mintea americanilor. De-a lungul anilor, Constituţia americană a suferit modificări (au fost adăugate noi puncte) dar amendamentele originale au rămas bătute în cuie.
Dacă analizăm ce a fost America acum 200 de ani (sau chiar şi acum 100 de ani) vedem că argumentul de a te apăra împotrivă agr