Seful fondului permanent de salvare permanent din zona euro, Klaus Regling, a declarat ca va fi nevoie de doi - trei ani pentru a depasi criza datoriilor din zona euro.
"Suntem la jumatatea drumului", a spus seful Mecanismului European de Stabilitate (MES), pentru revista germana Focus, citata de Economic Times.
"Am facut un progres important. Dar va mai dura doi - trei ani pana cand toate tarile din zona euro vor avea un deficit bugetar de sub 3 la suta din produsul intern brut si vor fi pe cale sa-si echilibreze bugetele", a adaugat Regling.
De asemenea, el a spus ca nivelul competitivitatii a inceput sa creasca din nou in tarile in care scazuse in timpul crizei.
Pe de alta parte, Erkki Liikanen, membru in Consiliul de Administratie al Bancii Centrale Europene, a declarat ca exista o incetinire a cresterii economice in zona euro.
"Exista indicatori care arata ca economia este mai fragila, si nu doar in tarile europene sudice, foarte indatorate, ci in intreaga zona euro", a spus Liikanen, pentru Welt am Sonntag, citat de Fox Business.
Oficialul BCE a adaugat ca nici o tara nu este imuna, nici macar Germania.
Pe 6 decembrie, BCE a estimat ca economia din zona euro se va contracta in 2013. Astfel, prognozele sale se incadreaza intre o scadere economica de 0,9 la suta din PIB la o crestere de numai 0,3 procente. Anterior, estimarea era cuprinsa intre -0,4% si +1,4%.
Pe 7 decembrie, bancile centrale din Germania si Austria au estimat o foarte mica majorare a economiei anul viitor, Bundesbank-ul avertizand ca exista risc de recesiune in Germania, din cauza crizei datoriilor.
Seful fondului permanent de salvare permanent din zona euro, Klaus Regling, a declarat ca va fi nevoie de doi - trei ani pentru a depasi criza datoriilor din zona euro.
"Sunte