În timp ce aproape toate statele membre ale Uniunii Europene (UE) au adoptat cererea Consiliului UE privind limitarea fumatului până la 30 noiembrie 2012, România nu a luat-o în seamă.
O recomandare a Consiliului Uniunii Europene, formulată încă din 2009, interzice fumatul în spaţiile publice închise şi deschise, cum ar fi parcurile pentru copii, instituţiile de învăţământ, taxiurile sau maşina de serviciu.
În ceea ce priveşte restaurantele, proprietarii care permit fumatul ar trebui să interzică accesul minorilor. Excepţie de la aceste interdicţii fac cluburile, discotecile şi barurile.
Deşi Consiliul a stabilit ca termen-limită pentru adoptarea măsurilor antifumat data de 30 noiembrie 2012, respectiv o perioadă de trei ani, România a ignorat această recomandare, în timp ce aproape toate statele membre UE au adoptat-o la timp.
România şi Cehia, pe lista neagră antifumat
„Recomandarea Consiliului nu a fost obligatorie, însă nu este frumos că noi nu am respectat-o. România şi Cehia sunt singurele state din Uniunea Europeană care nu au adoptat această cerere. La noi există un proiect de lege în sensul acesta, însă este blocat, poate noul Parlament îl va adopta“, a explicat pentru „Adevărul“ Magdalena Ciobanu, coordonator al Programului Naţional Stop Fumat, un program derulat în toate statele UE.
În prezent, în România fumatul este interzis în spaţiile publice, cum ar fi mallurile, supermarketurile şi hipermarketurile, în mijloacele de transport în comun, în spitale şi şcoli. Foto Fumatul în alte ţări din Uniunea Europeană În Franţa, fumatul este permis doar în zone special amenajate gallery-link
În plus, la 1 iulie 2008 a fost adoptată o altă măsură pentru descurajarea fumatului: comercializarea pachetelor de ţigări cu avertismente de sănătate, semnalate cu ajutorul pictogramelor, măsură luată la nivel european.