Sindicatele și administrația se vor reuni astăzi în ședință pentru negocierea contractului de muncă unicîn CE Oltenia. Bugetul prezentat de conducerea companiei săptămâna trecută a inflamat partea sindicală, deoarece prevedea tăieri la cheltuielile munca vie de aproape 40% prin impunerea unor prime fixe. Dacă liderii minerilor s-au și grăbit să anunțe ceea ce au obținut, ceilalți, ai energeticienilor, nu pot apărea în fața oamenilor să le spună că au venituri mai mici. Astfel, indiferent de situație, minerii de la fosta SNLO vor fi cei avantajați pentru că salariile lor sunt cele mai mici.
Negocierile dintre sindicate și administrație pentru un nou contract de muncă în Complexul Energetic Oltenia (CEO) vor fi prelungite, cel mai probabil, până în prima săptămână din ianuarie. Ședința de negociere va fi reluată astăzi, când administrația va prezenta sindicaliștilor un nou buget, care să nu prevadă tăieri, ca bugetul anterior.
Oricum o dai, energeticienii pierd
Cert este că sindicatele percep diferit aceste propuneri. CEO propunea, spre exemplu, o primă de vacanță fixă, valabilă pentru toți angajații. Dacă sindicatele din minerit vor crește în ochii angajaților, pentru că minerii ies în câștig, cei de la „energie” nu mai pot apărea în fața salariaților.
La Cariera Roșiuța, minerii au fost deja anunțați în sala de apel că sindicatele au obținut o primă de vacanță de 4.500 de lei și alte patru prime. Este evident că pentru mineri sumele obținute sunt foarte mari, dar cel puțin 9000 de angajați proveniţi de la complexuri pierd. Un exemplu este Turceniul unde proporția e astfel, 2.100 pierd, iar 290 de salariați câștigă la capitolul „prime de vacanţă”. Dacă la Motru anunțau câștiguri salariale, în aceeași zi, la Turceni avea loc conferinţa anuală a sindicatului Mine–Enegie Jilţ Turceni, unde liderul Adrian Marciuc le spunea oamenilor că negocier