George Nechiti, omul care vrea să păstreze trecutul la el în casă -AA+A
Muzeul "George Nechiti" din Feldru: locul unde trecutul prinde din nou viaţă Foto: Mesagerul de BN Foto: Mesagerul de BN Foto: Mesagerul de BN Foto: Mesagerul de BN Foto: Mesagerul de BN Foto: Mesagerul de BN Foto: Mesagerul de BN Foto: Mesagerul de BN Foto: Mesagerul de BN Foto: Mesagerul de BN Foto: Mesagerul de BN Foto: Mesagerul de BNMuzeul lui George Nechiti este un loc unde înveţi despre trecut, înţelegi prezentul şi poţi face prospecţii în ceea ce priveşte viitorul. Este vorba de o colecţie amenajată în locuinţa familiei Nechiti din comuna Feldru, mai precis de pe valea Săcerului, foarte aproape de drumul naţional ce leagă Feldru de Ilva Mică. Locuinţa lui George Nechiti este aşezată într-un cadru mirific, sus, pe culmea unui deal, locaţie de unde poţi cuprinde cu ochii întreaga vale a Someşului.
Cel care a pus temelia acestui muzeu sătesc particular, George Nechiti, este unul din acei salvatori de artefacte tradiţionale, reuşind, împreună cu familia sa, într-un timp relativ scurt, să strângă o bogată şi interesantă colecţie, unică în judeţul Bistriţa-Năsăud. Găseşti aici costume tradiţionale ale văii Someşului vechi de 100 de ani, multe, foarte multe vestigii ale vieţii cotidiene de acum un veac dar şi un "colţ cinegetic" frumos amenajat.
Comuna Feldru este aşezată la sud de Munţii Rodnei, de-a lungul drumului naţional 17D, între oraşul Năsăud şi Sângeorz-Băi. Este una din cele mai mari aşezări rurale din judeţul Bistriţa-Năsăud, peste 7 mii de locuitori, peste 2 mii dintre aceştia fiind plecaţi la muncă în Spania, Italia, Irlanda şi Austria. Dezvoltarea accelerată şi adoptarea unui alt stil de viaţă după plecarea afară i-a determinat pe foarte mulţi dintre săteni să abandoneze atât casele vechi cât şi obiectele folosite în gospodăria tradiţională.
De la sculpu