În primele 10 luni din 2012, străinii au radiat din România peste 4.600 de firme, care aveau un capital social de aproape 490 de milioane de euro. Majoritatea au plecat din cauza scăderii vânzărilor.
Scăderea puterii de cumpărare a românilor (populaţie şi firme), ca şi creşterea costurilor cu forţa de muncă, pe lângă înrăutăţirea condiţiilor generale în care se pot face afaceri în România, i-au determinat pe investitorii străini să-şi orienteze resursele către alte zări.
Statisticile Oficiului Naţional al Registrului Comerţului arată că 4.681 de companii cu capital străin au fost radiate numai în primele 10 luni din acest an, însumând un capital social de 486,6 milioane de euro. În contrapartidă, cele 5.179 de firme nou-înfiinţate de străini însumează un capital social de numai 23 de milioane de euro.
Nume grele pe lista plecărilor
Printre cele mai cunoscute companii care au plecat deja sau îşi fac bagajele se regăsesc nume precum ING, UniCredit (diviziile respective de brokeraj), Real, Mechel, Interex, Burger King, Sprider Stores sau Kiabi. „Adevărul“ vă prezintă căteva caracteristici ale acestor companii.
** Interex, reţeaua de supermarketuri din România controlată de compania franceză Groupement des Mousquetaires, a părăsit piaţa locală la mijlocul lunii noiembrie, când şi-a închis toate cele 10 magazine deţinute la noi. Potrivit datelor publicate pe siteul Ministerului Finanţelor, încă din 2006 compania a înregistrat pierderi în valoare de 7,1 milioane de lei şi datorii totale de aproximativ 113,2 milioane de lei, având o cifră de afaceri de 203,3 milioane de lei. Până în 2011, pierderile şi datoriile cumulate au crescut anual, atingând 69,6 milioane de lei şi, respectiv, 254,5 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 163,6 milioane de lei. Compania franceză a intrat pe piaţa locală în 2002, când a deschis la Ploieşti