Dacă omenirea serbează Crăciunul de aproape 2.000 de ani, obiceiul de a trimite felicitări cu acest prilej datează din Evul Mediu şi paternitatea lui şi-o dispută englezii şi germanii
Germanii susţin că, după ce Johann Gutenberg (1400-1468) a inventat tiparul, începând cu secolul al XV-lea ei au pus bazele obiceiului de a dărui celor apropiaţi, de sărbătoarea Crăciunului, un carton cu imaginea unei case, care reprezenta simbolul gospodarului care se remarcă iarna, şi pe care scria cu litere caligrafice de tipar sau mână, urarea: „Un an bun şi binecuvântat”; felicitare cunoscută sub numele de „Andachtsbilder”. Tot în această perioadă, susţin ei, a apărut şi o felicitare care avea imaginea lui Iisus, ţinând în mână un sul de pergament, pe care se afla trecută aceeaşi urare.
Pe de altă parte, englezii afirmă că ei ar fi cei care au inventat felicitarea de Crăciun, pe care ei o denumesc „Felicitare victoriană”, după numele reginei lor, Victoria I (1837-1901). Cinci felicitări de Crăciun uşor de făcut | VIDEO
Adevărul este că englezii s-au inspirat de la felicitările germane şi au început să le realizeze de pe la jumătatea secolului al XVIII-lea, când un grup de studenţi de la Universitatea din Oxford au realizat felicitări de Crăciun, destinate copiilor, pe care să le trimită părinţilor împreună cu lista darurilor pe care şi le doreau să le primească cu ocazia acestei sărbători.
Dar cel care a reglementat această idee şi i-a dat un caracter religios pregnant a fost preotul englez Robert Raikes. Acesta a pus în 1780 bazele „Şcolii de Duminică”, iar pentru a-i recompensa pe elevii care cunoşteau bine Biblia a introdus un fel de distincţie, o „Diplomă de merit”, un fel de felicitare litografiată, cu îngeraşi, care se acorda premianţilor la sfârşit de an.
Ce sunt „Cărţile victoriene”!
La început, pictorul Horsley nu a avut în vedere realizarea u