Cei 26 de dascăli ce predau la şcolile din Zalău, dar locuiesc în alte localităţi şi vin, de doi ani, la serviciu, pe banii lor, îşi vor primi sumele date în această perioadă pe navetă. Primăria Zalău va cuprinde în bugetul pe 2013 suma necesară pentru decontarea acestor cheltuieli retroactiv, după ce dascălii au câştigat procese în instanţă în acest sens.
Proiectul de hotărâre pentru aprobarea alocării sumei necesare va fi supus luni, 17 decembrie, aprobării consilierilor locali. Vorbim despre o sumă de aproape 77.000 de lei, care va fi repartizată către opt şcoli. Cea mai mare sumă va reveni Liceului Teoretic „Gheorghe Şincai”, care primeşte, pentru cei şase navetişti de acolo, 16.977 de lei. Urmează Liceul de Artă „Ioan Sima”, cu cinci navetişti, care vor primi, în total, 14.522 de lei, şi Şcoala Gimnazială „Porolissum”, cu numai doi navetişti, dar cu o sumă apropiată – 14.160 de lei. Şcoala Gimnazială „Iuliu Maniu”, cu patru profesori care fac naveta, va primi 9.473 de lei, Liceul Reformat Wesselenyi, cu trei, 8.156 de lei, Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul”, cu patru, 7.461 de lei, Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu”, 3.304 lei pentru un singur navetist, tot unul singur având şi Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae”, care primeşte suma de 2.916 lei.
Suma medie ce revine unui navetist se situează în jurul valorii de 3.000 de lei, dar sunt şi excepţii date fie de distanţele mai mari, fie de perioadele mai lungi sau mai scurte de timp în care profesorii şi-au plătit din buzunar naveta. Astfel, faţă de media de 3.000 de lei, un profesor de la Şcoala „Porolissum” va primi nu mai puţin de 12.549 de lei, în timp ce o profesoară de la Liceul „Gheorghe Şincai” are de încasat doar 777 de lei.
Potrivit proiectului de hotărâre, banii vor fi achitaţi de către şcoli începând cu luna ianuarie 2013. În cazul în care Primăria Zalău va câştiga recursurile