Economistii vorbesc pe o singura voce cand este vorba de proiectul Autoritatii de Supraveghere Financiara: centralizarea nu va creste eficienta, atata timp cat numirile vor fi in continuare politice. In plus, cele trei piete care intra sub umbrela Autoritatii sunt prea mici pentru a justifica o astfel de masura.
Proiectul de infiintare a Autoritatii de Supraveghere Financiara a fost anuntat recent de premierul Victor Ponta si urmeaza sa fie adoptat in graba, prin ordonanta de urgenta, pana pe 15 martie.
Dupa cum a precizat Ponta, presedintele acestei noi structuri va fi numit de catre Parlament pe baza experientei in domeniu si tinand cont de opinia BNR, deci va fi din nou o numire politica, la fel ca in cazul celor trei institutii care au intrat sub umbrela acestei autoritati: CNVM, CSA si CSSPP.
El a sustinut ca prin preluarea atributiilor CNVM, CSA si CSSPP de catre o singura autoritate vor scadea numarul functiilor de conducere si gradul de birocratie, precum si totalul costurilor de functionare.
Florin Citu, economist, fondator al Florin Citu Advisory
“Daca numirile in aceste institutii vor fi facute in continuare pe criterii politice, poti sa faci si centralizare, dar nu va avea efect si nu va creste eficienta", a declarat Citu, pentru Wall-Street.ro.
El a precizat ca pentru aceste institutii este mai important sa fie conduse de profesionisti si nu conteaza in ce mod este facuta centralizarea.
"Pana nu vom scapa de politicieni in aceste institutii, nu vom reusi sa crestem eficienta”, concluzioneaza economistul.
Melania Hancila, economistul sef al Volksbank Romania, este o sustinatoare a procesului de centralizare, solutie care ar putea fi folosita si in cazul fondurilor structurale.
"Cred ca o astfel de centralizare ar fi benefica, avand in vedere ca s-ar reduce numarul de posturi si prin urmare